Zeldzame vintage kapperslamp / Barber pole

  • Zeer zeldzame uitvoering
  • In originele staat

 

 

Buiten zag je vroeger, maar soms ook nu nog, bij een kapper een kapperslamp, ook wel barber pole genoemd.

We herkennen allemaal de iconische rode, witte en blauwe draaiende paal. Het heeft een nostalgisch gevoel, en het roept beelden op van mannen die de winkel binnengaan om zich te scheren en een praatje maken met de oude kapper die al 40 jaar knipt. Toch bestaat deze reclame voor de kappers al sinds de twaalfde eeuw! En met een bijzondere verklaring voor de vrolijke kleuren.

Kappers knipten in die tijd niet alleen haar. Ze behoorden tot hetzelfde gilde als doktoren, en chirurgen. Mensen gingen zelfs naar de kapper om tandheelkundig werk te laten doen, evenals een paar kleine medische procedures zoals het zetten van botten en het behandelen van wonden. Eén procedure, aderlating – bloedafname -, was van groot nut en belang. Het was gemakkelijk genoeg, maar de toenmalige doktoren vonden het onbelangrijk en wilden er zelf geen tijd aan verspillen.

De paal vertegenwoordigt de houten stok waar mensen tijdens de procedure op zouden bijten of in hun handen zouden knijpen. Het rood staat voor bloed, het wit staat voor het verband dat wordt gebruikt om te bedekken en het blauw staat voor de aderen. Fijn om te weten.